Zzp-organisatie Zelfstandigen Bouw dreigt de Staat en schilderspensioenfonds Bpf Schilders voor de rechter te slepen vanwege de verplichte deelname van zelfstandige schilders aan het pensioenfonds.

Volgens voorzitter Charles Verhoef van Zelfstandigen Bouw is de verplichte deelname in strijd met de wet. "Volgens onze advocaten is de verplichting in strijd met onder meer het kartelverbod uit de Mededingingswet", aldus Verhoef.

De organisatie heeft Bpf Schilders en staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Jetta Klijnsma schriftelijk verzocht binnen drie weken de verplichting om deel te nemen terug te draaien. Als zij dat weigeren, volgt de gang naar de rechter.

De Staat heeft de verplichte deelname aan een pensioenfonds aan deze groep zzp'ers opgelegd. Zelfstandige schilders zijn volgens Zelfstandigen Bouw de enige zzp'ers die verplicht aangesloten zijn bij een bedrijfstakpensioenfonds. De meesten zijn het daar niet mee eens, zo is uit meerdere enquêtes van de organisatie gebleken.

Bpf Schilders zou tot nu toe niet mee willen werken aan een oplossing. Zelfstandigen Bouw heeft het pensioenfonds inmiddels verzocht per direct de zzp-schilders te ontheffen van hun premieafdracht.

Honderden zelfstandige schilders hebben zich aangesloten bij de juridische procedure, aldus de organisatie. Als zij een eventuele rechtszaak winnen, dan willen de schilders de premie terug die zij de afgelopen jaren hebben betaald.