Dat maaltijdbezorgdienst Deliveroo zijn bezorgers voortaan via een zzp-constructie wil laten werken, is "volstrekte onzin", zegt CNV Vakmensen. De vakbond overweegt het bedrijf voor de rechter te slepen.

CNV Vakmensen heeft geen goed woord over voor het vorige week bekendgemaakte plan. Volgens de vakbond overtreedt Deliveroo mogelijk de wet.

Maaltijdbezorgers worden volgens de bond richting zelfstandigheid gedwongen, terwijl ze daar helemaal niet op zitten te wachten en er ook geen voordeel van hebben.

De bond rekent voor dat bezorgers van Deliveroo als zelfstandige ongeveer 15 euro per uur verdienen. Van dat geld kunnen ze zich nooit verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid en een pensioen opbouwen, zegt CNV Vakmensen.

Eerder keerde ZZP Nederland zich al tegen het plan. Deliveroo creëert volgens de ondernemersorganisatie schijnzelfstandigheid.

Deliveroo zegt zelf dat bezorgers als freelancer meer gaan verdienen en meer vrijheid hebben. Voor de zzp'ers is ook een collectieve arbeidsongeschiktheidsverzekering afgesloten, die een deel van de risico's moet dekken.

CNV Vakmensen wil met het bedrijf in gesprek over de zzp-constructie, maar Deliveroo zou nog niet op de uitnodiging zijn ingegaan. In de tussentijd bereidt de vakbond juridische stappen voor.