Partijen die gaan onderhandelen over een nieuw kabinet kunnen zich buigen over een reeks voorstellen om beter onderscheid te maken tussen zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers) en werknemers.

Ambtenaren van vier betrokken ministeries hebben tien oplossingen bedacht voor de onduidelijkheid die nu nog bestaat. Ze laten de keuze daartussen aan een volgend kabinet.

Zzp'ers en hun opdrachtgevers hebben nu nog te maken met de wet DBA, die hun vooraf zekerheid moest bieden dat de Belastingdienst hun werkrelatie achteraf niet als een verkapt dienstverband beschouwt.

Maar de wet werkte averechts. Zzp'ers klaagden dat ze opdrachten misliepen, omdat opdrachtgevers vreesden voor problemen met de fiscus. Daarop besloot Wiebes de wet niet langer te handhaven in afwachting van een oplossing. De handhaving is tot in ieder geval 1 januari 2018 uitgesteld.

Schijnzelfstandigheid

Vorig jaar is de Verklaring arbeidsrelatie (VAR) voor zzp'ers afgeschaft en vervangen door de Wet DBA.

Modelcontracten moeten opdrachtgevers en opdrachtnemers vooraf duidelijkheid bieden over hun werkrelatie. Zo worden zelfstandigen en werkgevers niet verrast door naheffingen vanwege schijnzelfstandigheid.

Na kritiek op de wet is de handhaving ervan dus uitgesteld, maar voor kwaadwillenden en "echte valsspelers" maakt Wiebes een uitzondering.