Zzp-organisatie Zelfstandigen Bouw pleit voor de invoering van een minimumtarief voor zzp’ers van tweemaal het minimumloon.

Daarmee hoopt de organisatie een alternatief te bieden voor de Wet DBA, die voorlopig opgeschort is vanwege de grote problemen die de wet opleverde.

Een zzp’er wordt wat Zelfstandigen Bouw betreft alleen als zelfstandig ondernemer gezien als hij het minimumtarief in acht neemt en niet langer dan twee jaar aansluitend voor één opdrachtgever werkt. "Als de zzp'er aan deze twee criteria voldoet, moet hij ook de zekerheid hebben dat hij als zelfstandig ondernemer wordt beschouwd", aldus de organisatie.

Volgens voorzitter Charles Verhoef van Zelfstandigen Bouw wordt met het voorstel bereikt wat met de Wet DBA was beoogd. "Met het minimumtarief bestrijd je schijnzelfstandigheid en oneerlijke concurrentie. En door duidelijke criteria te stellen, geef je de zzp'er én zijn opdrachtgever zekerheid wanneer hij als zelfstandig ondernemer wordt beschouwd door de Belastingdienst."

De organisatie wil alleen een minimumtarief voor zzp’ers invoeren op de zakelijke markt en niet op de particuliere markt.

Vakbonden

Eerder dit jaar pleitte de PvdA voor minimumtarieven voor zelfstandigen in specifieke sectoren. Ook de vakbonden FNV en CNV zijn voorstander van een bodemtarief voor zzp'ers. Zzp-organisaties hebben tot nu toe laten weten hierop tegen te zijn, omdat het idee indruist tegen het concept van ondernemerschap.

Volgens Verhoef lopen zzp’ers ondanks de opschorting van de Wet DBA nog dagelijks opdrachten mis. "Grote bouwbedrijven hebben me laten weten dat zij geen zzp’ers meer inhuren zolang die wet niet definitief van tafel is."

De Wet DBA was in het leven geroepen om zzp’ers en opdrachtgevers vooraf zekerheid te bieden dat hun werkrelatie niet door de Belastingdienst gezien zou worden als een verkapt dienstverband. De wet heeft echter tot veel onrust geleid onder zzp’ers en opdrachtgevers. Een aantal bedrijven wil geen zzp’ers meer inhuren.

Op 18 november vorig jaar besloot staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën de uitvoering van de Wet DBA daarom voorlopig in de ijskast te zetten.