Circa 122.000 zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers) voelden afgelopen jaar de negatieve gevolgen van de nieuwe wet die in het leven is geroepen om schijnconstructies tegen te gaan.

Dat komt neer op ongeveer een vijfde van de zelfstandigen die één of meer opdrachten misliepen, zo concludeert de Kamer van Koophandel (KvK) maandag na eigen onderzoek.

Enerzijds voelen opdrachtgevers zich onzekerder over het inhuren van zzp'ers. Daarnaast wordt ook steeds vaker een beroep gedaan op een tussenpersoon zoals een bemiddelaar of een payrollbedrijf om risico's in te dammen. De zzp’er verliest hierdoor wel zijn zelfstandigheid en soms ook zijn fiscale voordelen, benadrukt de KvK.

De zogenoemde wet DBA (deregulering beoordeling arbeidsrelaties) moest zzp’ers en opdrachtgevers vooraf zekerheid bieden dat hun werkrelatie achteraf niet als een verkapt dienstverband wordt beschouwd. Maar in plaats daarvan zijn de ondernemers volgens criticasters in grote onzekerheid beland.

Uitstellen

Verantwoordelijk staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) heeft de wet vanwege de onduidelijkheid in ieder geval opgeschort tot 2018. Alleen ondernemers die bewust misbruik maken van de regels worden ook bestraft.

Volgens een woordvoerster van het ministerie kunnen opdrachtgevers dus gerust zaken doen met zzp'ers, omdat de Belastingdienst tot die tijd niks doet. ''Geen boetes, geen naheffingen, geen handhaving", zo benadrukte ze.

Het ministerie heeft op dit moment zeven opdrachtgevers in het vizier die zich schuldig zouden maken aan fraude, zwendel en uitbuiting.