Staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) belooft de problemen rond de nieuwe wet voor zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers), met urgentie aan te pakken.

"De zorgen zijn heel herkenbaar en we moeten er snel wat aan doen", antwoordde Wiebes dinsdag in de Tweede Kamer op vragen van het CDA.

Een al eerder toegezegde brief over de situatie krijgen de Kamerleden nu in november toegestuurd, een maand eerder dan aanvankelijk beloofd. 

Wiebes geeft toe dat de door hem genomen stappen niet hebben geholpen. "De garanties van het kabinet dat er geen boetes worden uitgedeeld aan goedwillende opdrachtgevers heeft nog niet geholpen. Daar moeten we wat aan doen. Alleen met voorlichting en modelovereenkomsten komen we er niet."

Volgens CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt loopt de situatie met de Wet deregulering arbeidsrelatie (Wet DBA) en de modelovereenkomsten, die sinds 1 mei 2016 de Verklaring arbeidsrelatie (VAR) vervangen, steeds verder uit de hand. 

"In plaats van zzp'ers in dienst te nemen, rukt payroling op. Detacheringsconstructies groeien en uitzendbureaus beleven gouden tijden", zegt Omtzigt. De Wet DBA is juist bedoeld om schijnzelfstandigheid tegen te gaan en om vooraf duidelijkheid te geven aan opdrachtgevers en -nemers. 

Verbreken

Maar een aantal grote bedrijven verbreken juist hun relatie met zzp'ers omdat zij vrezen voor boetes en naheffingen, bleek deze week uit onderzoek van Het Financieele Dagblad.

De CDA'er wil dat Wiebes direct in gesprek gaat met een aantal grote werkgevers om de onrust weg te nemen. De bewindsman zegt op dit moment al heel veel opdrachtgevers en organisaties van opdrachtnemers te spreken.

In die gesprekken komt het beeld naar voren dat "gezagsverhouding" niet meer past bij de huidige situatie van de zelfstandigen.

Criteria

Gezag, loon en vervangbaarheid zijn voor de Belastingdienst juist de belangrijkste criteria om iemand als echte zzp'er aan te merken. Bij een goedgekeurde overeenkomst, lopen opdrachtgever en -nemer geen risico op naheffingen of boetes. Als de fiscus toch een dienstverband vaststelt, zijn opdrachtgever en -nemer samen verantwoordelijk. 

"Er blijft in sommige branches een te groot grijs gebied waarin niet zeker is wat er kan en wat er niet kan. Door die onzekerheid worden opdrachtgevers ook huiverig. In veel gevallen te huiverig", zegt Wiebes.

Daarmee geeft Wiebes toe dat eerdere toezeggingen om aan goedwillende opdrachtgevers en - nemers tot 1 mei 2017 geen naheffingen en boetes uit te delen, niet hebben geholpen.

"Het doel en de urgentie worden door iedereen in deze zaal gedeeld", aldus Wiebes.