Het uurtarief dat freelancers in Nederland vragen, is in 2016 licht gedaald ten opzichte van 2015. Dit jaar kwam het gemiddelde gevraagde uurloon uit op 43 euro, een euro minder dan vorig jaar.

Dat blijkt uit onderzoek van Hoofdkraan.nl, een online platform waar vraag en aanbod van freelanceklussen bij elkaar komen. Het onderzoek is gebaseerd op 13.500 uitgebrachte offertes van freelancers op de site.

Tussen de provincies zijn duidelijke verschillen te zien. In Drenthe wordt met gemiddeld 39 euro het laagste uurtarief gevraagd, een daling van 8 procent ten opzichte van vorig jaar.

In 2015 waren zelfstandigen in Flevoland nog het goedkoopst. Die achterstand wordt dit jaar deels goedgemaakt met een uurtarief van 42 euro, een stijging van 22 procent.

Tarieven zzp'ers per provincie

Grootste daling

In de zuidelijke provincies Noord-Brabant en Zeeland zijn de grootste tariefdalingen te zien met respectievelijk 10 en 11 procent. Zelfstandigen in Noord-Brabant zitten dit jaar met een uurloon van gemiddeld 44 euro wel bij de koplopers.

In Noord-Holland wordt door de freelancers met 45 euro het hoogste uurtarief gevraagd, hetzelfde bedrag als een jaar eerder.

Van de grote vier steden zijn freelancers in Utrecht het duurst met een gemiddeld uurloon van 47 euro. Vorig jaar vroegen zelfstandigen in de Domstad eveneens het hoogste tarief.

Freelancers in Amsterdam en Rotterdam volgen met beide 43 euro per uur. Den Haag is van de vier het goedkoopst (40 euro).