Steeds meer zelfstandig ondernemers sluiten zich aan bij een broodfonds. Het aantal fondsen steeg van 19 in 2012 naar 204 dit jaar.

In totaal zijn nu negenduizend zelfstandigen aangesloten bij een broodfonds. De afgelopen vijf jaar hebben zij in totaal 3.072.676 euro aan zieke collega-ondernemers geschonken, blijkt uit cijfers van de Vereniging Broodfonds.

In 2015 was de totale inleg 4,8 miljoen euro; daarvan werd 1,3 miljoen euro uitgekeerd aan arbeidsongeschikte ondernemers. De zieken ontvingen gemiddeld 6.800 euro. Het ziektepercentage onder deelnemers lag rond de 1,2 procent.

Schenking

Een broodfonds is een arbeidsongeschiktheidsvoorziening voor ondernemers. Zelfstandigen spreken onderling af om elkaar bij arbeidsongeschiktheid met schenkingen te steunen. 

"Een schenking is vrijwillig, dus nooit recht of plicht. Het is ouderwetse solidariteit in een nieuw jasje", legt Biba Schoenmaker van de BroodfondsMakers uit.

Veel zzp'ers hebben geen arbeidsongeschiktheidsverzekering vanwege de hoge kosten. Tussen 2011 en 2015 hadden 452 arbeidsongeschikte ondernemers toch een inkomen dankzij een broodfonds.

Groei

Tien jaar geleden richtten ruim twintig ondernemers uit Utrecht het eerste broodfonds op, om een zieke collega te helpen aan een inkomen. Vanaf 2011 werden er nieuwe fondsen opgericht.

Het aantal deelnemers per broodfonds groeide ook, van gemiddeld 32 deelnemers in 2011 naar 42 per groep in 2016.