Zelfstandigen in de bouw komen bijna niet meer aan de bak na de invoering van de modelovereenkomsten die schijnzelfstandigheid tegen moeten gaan.

Veel bouwbedrijven durven geen zzp'ers meer in te huren, zo schrijft Zelfstandigen Bouw in een brief aan staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën.

Veel eenpitters moeten via een intermediair werken of zelf een bv oprichten om nog aan het werk te komen.

Bouwbedrijven vrezen dat ze alsnog loonheffing moeten betalen als ze zelfstandigen inhuren. Sommige intermediairs zouden ook onjuiste informatie verspreiden om geld te verdienen aan de bemiddeling bij zzp'ers.

"De Belastingdienst doet niets om die spookverhalen de wereld uit te helpen. Hij schiet daarmee tekort in haar taak goede en volledige voorlichting te geven", zegt voorzitter Charles Verhoef van Zelfstandigen Bouw.

Verhoef is wel voorstander van de nieuwe methode, waarbij de risico's ook bij de werkgever komen te liggen. "Maar het valt of staat met een goede uitwerking en een goede voorlichting. Die laten nu te wensen over", aldus Verhoef. "Ook de beoogde zekerheid vooraf voor zowel opdrachtgever als zzp'er over de aard van de werkrelatie staat hiermee op het spel."