Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank (DNB), wil de fiscale voordelen waar zelfstandigen gebruik van kunnen maken beperken.

"Beperk de fiscaal vriendelijke behandeling van pensioenopbouw verder en maak gebruik van de lage rente en bouw de hypotheekrenteaftrek verder af", zegt Knot in een vrijdag gepubliceerd interview in het Financieele Dagblad (FD).

De centralebankpresident wil dat zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers) op een gezonde manier gestimuleerd worden om een eigen pensioen op te bouwen en een eigen huis te kopen.

Knot ziet een groot deel zzp'ers als dagloners  "die er aan de onderkant van de arbeidsmarkt zijn uitgeduwd en korte tijd later hetzelfde bedrijf binnenwandelen en hetzelfde werk gaan doen zonder sociale bescherming."     

Volgens de DNB-president zijn de fiscale voordelen hun doel voorbij geschoten. "Er is ooit besloten om zelfstandigen een belastingkorting te geven en niet te verplichten mee te doen aan de sociale regelingen vanuit het idee dat deze mensen de kans zouden krijgen een eigen zaak op te bouwen en in een latere fase uit hun zaak een pensioen konden verkrijgen."

Uit deze goed bedoelde regeling is nu een situatie ontstaan waarbij een deel van de zzp’ers er nadeel van heeft dat ze worden uitgesloten van de sociale regelingen, aldus Knot in het FD.