Een op de vijf zzp'ers heeft een verzekering voor arbeidsongeschiktheid, de zogenoemde aov.

Dat percentage is tussen 2011 en 2013 gedaald van 23,4 naar 21,9 procent. Nederland telt op dit moment zo'n 800.000 zelfstandigen zonder personeel, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zaterdag.

Bij werknemers wordt verplicht een premie voor arbeidsongeschiktheid en pensioen ingehouden, maar zelfstandigen zijn zelf verantwoordelijk voor het afsluiten van zulke verzekeringen.

Bijna 35 procent van de zelfstandigen met personeel verzekert zich tegen arbeidsongeschiktheid. Zzp'ers die zich hebben verzekerd, dragen 7 procent van hun bruto inkomen af aan een aov-premie. Zelfstandigen met personeel dragen gemiddeld 7,3 procent af. Bij vaste werknemers is dat 8,1 procent.

Lijfrente

Zelfstandigen met een hoger inkomen betalen ook vaker een premie voor arbeidsongeschiktheid of lijfrente af. Ook blijkt dat vrouwen die zelfstandig ondernemen minder vaak een verzekering afsluiten dan mannen. Ook onder jonge ondernemers is het percentage dat een aov-premie betaalt relatief laag.

In de bouwnijverheid, agrarische sectoren en financiële dienstverlening dragen zzp'ers het vaakst een premie af voor arbeidsongeschiktheid. Zelfstandigen met een beroep in de cultuur- en recreatiesector zijn het minst vaak verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid.