De Nederlandse freelancemarkt trekt aan.

Dat blijkt uit de Freelance Markt Index (FMI), die aangeeft hoe de freelancemarkt zich ontwikkelt.

De index is van 213 naar 240 punten gestegen. De groei van de freelancemarkt is te danken aan de trend dat werk steeds flexibeler wordt, volgens Rob Bergers, algemeen directeur van Freelance.nl.

"Zowel de opdrachtgevers als de opdrachtnemers willen flexibelere projecten of werk. Het aantal freelancers en zzp'ers neemt toe omdat het werkaanbod groeit."

Denkbeeld

De website noteerde een stijging van 20 procent. Vooral in de ICT-sector zijn er meer opdrachten. Bergers verwacht dat de markt in 2015 blijft aantrekken. Hij ziet dat het denkbeeld is veranderd.

"Het bedrijfsleven spreekt allang niet meer over de vraag wanneer de crisis voorbij zou zijn, maar accepteert de nieuwe werkelijkheid en onderneemt vanuit daar nieuwe initiatieven. Voor goede ideeën komt ook weer financiering beschikbaar."

De FMI wordt gebaseerd op een analyse van cijfers van het CBS, de Algemene Bond Uitzendondernemingen (ABU) en Freelance.nl. 

Vorige week bleek uit cijfers van payrollbedrijf Tentoo dat freelancers hun gemiddelde omzet in 2014 met 6,7 procent zagen stijgen.