Nederlandse ondernemers hebben weinig ambitie, maar zijn redelijk innovatief.

Dat blijkt uit een internationaal onderzoek van het World Economic Forum.

Tijdens het onderzoek werd ondernemers gevraagd of zij binnen vijf jaar minstens twintig mensen in dienst willen nemen. Degenen die dit wilden, werden bestempeld als ambitieus. Volgens de onderzoekers is het een goede maatstaf want volgens hen kunnen ambitieuze ondernemers hun doelen niet alleen bereiken. 

9 procent van de Nederlanders heeft deze ambitie, tegenover 27 procent van de Taiwanese ondernemers. Ook Amerikanen, Chinezen en Letten hebben meer ambitie dan Nederlanders.

In vergelijkbare economieën ligt het percentage met 7,1 procent dan in Nederland. In landen waar veel werkloosheid heerst, zoals Griekenland en Spanje, is dit percentage een stuk lager met respectievelijk 3 en 4 procent.

Innovatief

Nederlanders zijn met 28 procent van de ondernemers redelijk innovatief. Volgens de onderzoekers zijn ondernemers innovatief wanneer hij of zij een volledig nieuw soort product of dienst verkoopt. Landen als Zwitserland, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk scoren hier hoger. Chinezen, Russen en Japanners zijn juist minder innovatief.

In totaal is 8 procent van de Nederlanders een startende zzp'er. Hiermee scoort Nederland hoger dan vergelijkbare economieën waar het percentage op 6,3 procent ligt. In China (17 procent) zijn de meeste beginnende ondernemers, in Italië (3 procent) de minste.

Dit moet u weten over het World Economic Forum