De Hogeschool van Amsterdam wil minder flexwerkers en meer vaste banen.

Ruim een op de drie docenten werkt op dit moment flexibel. Het college van bestuur van de school belooft dit te verminderen, schrijft de Algemene Onderwijsbond (AOb).

Bijna een kwart van de werknemers heeft een tijdelijk contract. Ongeveer 12 procent is zzp'er. Bij sommige domeinen is bijna de helft in tijdelijke dienst of wordt ingehuurd als zzp'er.

Vooral in de domeinen gezondheid en digitale media en creatieve industrie werken veel tijdelijke medewerkers. Het domein bewegen, sport en voeding heeft de minste flexwerkers.

Jan Dijkstra, bestuurder bij AOb, vindt dat er te veel werknemers flexibel werken. "Met zoveel tijdelijke krachten wordt de vaste kern die de opleiding moet dragen wel erg klein. Dat leidt niet alleen tot een hoge werkdruk, maar heeft op den duur nadelige consequenties voor de kwaliteit van het onderwijs."

Hij vertelt dat er met de domeindirecteuren afspraken worden gemaakt over het beperken van het aantal tijdelijke contracten. "Het college van bestuur zal het niet zelf zo zeggen, maar beaamt dat het een beetje uit de hand is gelopen", zegt Dijkstra.