Regeldrukwaakhond Actal en werkgeversorganisatie VNO-NCW hebben grote kritiek op een kabinetsvoorstel om de VAR-verklaring voor zzp'ers en freelancers te vervangen door de BGL, de Beschikking geen loonheffingen.

Dat blijkt woensdag in een hoorzitting in de Tweede Kamer.

Actal vreest dat de nieuwe regeling gaat leiden tot meer kosten en administratieve rompslomp voor ondernemers en de maatschappij helemaal niets oplevert.

Volgens VNO-NCW is de nieuwe wet niet nodig, maar moet de VAR door de belastingdienst beter worden gehandhaafd.

Freelancers of zzp'ers kunnen nu een VAR (Verklaring arbeidsrelatie) aanvragen bij de Belastingdienst.Het kabinet vindt dat die VAR schijnzelfstandigheid in de hand kan werken. De BGL moet daar een einde aan maken. Zowel de VAR als de BGL is overigens niet verplicht, maar wordt vaak geëist door de opdrachtgever.

Meer risico's 

Volgens Actal leidt die verantwoordelijkheid voor de opdrachtgever tot meer risico's voor werkgevers. Die willen dat niet, zullen andere oplossingen zoeken, wat meer kost.

De vele veranderingen irriteren ondernemers, stimuleren hen niet en zijn dus niet goed voor de economische groei, aldus Actal-voorzitter Jan ten Hoopen. De VAR werkt volgens hem. De regeling nu vervangen werkt ''contraproductief''. Hij haalt ook aan dat er te weinig informatie is over de kosten van het huidige systeem en de nieuwe opzet om een goede vergelijking te maken. 

De sprekers in de hoorzitting noemden de vervanging van de VAR door de BGL ook prematuur, omdat het kabinet juist ambtenaren van verschillende ministeries een onderzoek laat doen naar de groei van het aantal zzp'ers en de gevolgen voor onze economie. ''Wij zijn unaniem: dit wetsvoorstel is overbodig, of op z'n minst prematuur'', zei emeritus hoogleraar fiscale economie Leo Stevens.

Positief

Zzp-organisaties PZO-ZZP en FNV ZZP pleiten niet voor het invoeren van de BGL, maar vinden enkele punten uit het nieuwe systeem wel positief. Zo vinden de organisaties het positief dat eventuele naheffingen niet alleen op de zzp’er wordt afgewenteld.

Volgens Marieke Lips van PZO-ZZP kunnen echter ook met deze webmodule niet gericht schijnconstructies worden aangepakt. "De BGL is bovendien alleen een vereenvoudiging omdat we van vier VAR-smaken naar een BGL gaan."

Lips gaf verder aan dat vanuit het ministerie is beloofd de vragenlijst op te sturen voor de hoorzitting, maar dat dit niet is gebeurd. Meerdere keren werd daarna ook benadrukt dat het eigenlijk nog niet duidelijk is waar over wordt gediscussieerd. 

Grijs gebied

Josien van Breda-Hoekstra van FNV ZZP geeft wel aan dat de BGL mogelijk problematisch wordt voor zelfstandigen die in een grijs gebied vallen. "Bij een verpleegkundige die parttime ook les geeft aan een HBO-instelling is het lastig om een onderscheid te maken."

"Nu is het gek dat er een vragenlijst komt die het grijze gebied ontkent en alleen maar een zwart wit uitkomst heeft. Voor zzp'ers is onduidelijkheid over hun juridische status funest. Daarom pleiten we voor een sectorale aanpak."

Lees ook: Belastingvoordeel motief om zzp'er te worden | 'Kabinet wil groei zzp'ers indammen'