Zelfstandigen in Europa moeten serieuzer genomen worden en eerlijker behandeld worden door het bedrijfsleven.

Dat is de boodschap van een manifest van de European Freelancers' Movement,  een beweging die campagne voert voor de positie van zelfstandigen in Europa.

De organisatie heeft vorige week zevenduizend handtekeningen, afkomstig van zzp'ers uit 29 Europese landen, overhandigd aan Europarlementariër Catherine Bearder.

"De belangen van zelfstandigen en freelancers in Europa worden nog te vaak niet meegewogen bij het nemen van belangrijke beslissingen", vindt Bearder. 

De European Freelancers’ Movement is een initiatief van het European Forum for Independent Professionals (EFIP), een groep van nationale verenigingen van zelfstandigen op Europees niveau. Onder meer het Nederlandse PZO maakt deel uit van EFIP.

Het manifest roept Europese politici op de rechten van freelancers te erkennen en hen toegang te geven tot faciliteiten voor het bedrijfsleven.

Ook moeten er betere statistieken komen over zelfstandigen en willen zij betrokken worden bij nieuwe wetgeving die hen raakt. Tot slot willen de zzp'ers eerlijker behandeld worden door bedrijven, met betere contracten en omstandigheden.

'Stem Europese regels zzp'ers meer op elkaar af'