FNV Bouw gaat zich voortaan ook richten op zzp'ers. Dat maakt de vakbond donderdag bekend. De bond gaat daarmee de concurrentie aan met Zelfstandigen Bouw, dat twee jaar geleden uit het FNV-verband stapte. Die bond laat in een reactie weten niet bang te zijn voor eventuele concurrentie tussen de twee vakbonden.

FNV Bouw gaat zich naar eigen zeggen richten op het voorkomen van problemen. De vakbond gaat een training ondernemersvaardigheden aanbieden en wil voorlichting geven aan mensen die overwegen zzp'er te worden.

Zelfstandigen Bouw laat weten niet bang te zijn voor concurrentie van FNV Bouw, omdat de bond de enige blijft die zich puur op bouw-zzp'ers richt. "FNV Bouw gaat de zzp'er er nu naast doen, maar ik vraag me af of de bond ook echt op gaat komen voor zelfstandigen", zegt een woordvoerder.

De werkwijze van de twee bonden is volgens Zelfstandigen Bouw niet te vergelijken. "FNV Bouw denkt dat werknemers en zelfstandigen veel gemeenschappelijke belangen hebben, terwijl wij ervan overtuigd zijn dat de twee groepen heel verschillend zijn."

Het voormalige FNV Zelfstandigen Bouw besloot in 2012 niet op te gaan in de nieuwe FNV-vakcentrale. De zelfstandigenbond zag bij het nieuwe FNV geen ruimte voor zzp'ers. Na het vertrek van Zelfstandigen Bouw hebben veel leden volgens FNV Bouw erop aangedrongen zzp'ers weer te bedienen.