Het aantal failliet verklaarde eenmanszaken is in augustus gedaald van 90 naar 71, een afname van 21 procent ten opzichte van juli.

Dit meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag.

Waarschijnlijk wordt deze daling, net zoals bij grotere bedrijven, ook veroorzaakt door de extra zittingsdag in juli.

In de eerste acht maanden tot en met augustus zijn er dit jaar 647 eenmanszaken failliet gegaan, een daling van 9 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder.

Vooral bij het faillissement van zelfstandigen is er veel volatiliteit. Een betere trend laat het driemaands gemiddelde zien. Dat ligt voor augustus op 74, iets hoger vergeleken met juli toen dit cijfer op 73 lag.

Het driemaands gemiddelde daalt wel gestaag van het hoogtepunt in november 2012. Toen lag dit cijfer op 104 failliete eenmanszaken.

Bij grotere bedrijven daalde het aantal faillissementen ook. De afname is bijna geheel te wijten aan een formaliteit. In juli was een extra zittingsdag waardoor in die maand het aantal faillissementen ook fors steeg met 167 gevallen naar 631 failliete bedrijven en instellingen.

Beweeg de cursor over de lijn om de aantallen te zien. De gegevens zijn afkomstig van het CBS. - (c)NU.nl/Jolien ten Velden