Startende ondernemers zouden de eerste drie jaar vrijgesteld moeten worden van belasting. Dat stelt zelfstandigenorganisatie ZZP Netwerk Nederland.

Door de vrijstelling ontstaat meer ruimte voor innovatie. Na die drie jaar moeten ondernemers alsnog met terugwerkende kracht afrekenen.

De organisatie heeft dit voorstel woensdag gedaan tijdens een officiële hoorzitting over zzp'ers op het ministerie van Financiën.

"Verder zal daarentegen wel in een tijdspanne van tien jaar de zelfstandigen- en startersaftrek elk jaar een stukje moeten worden afgebouwd, tot een volledige afschaffing", zegt Jerry Helmers, voorzitter van ZZP Netwerk Nederland.

Daarnaast pleit de organisatie voor het afbouwen van het zwangerschapsverlof voor zzp'ers en ook van de mogelijkheid om te gaan ondernemen met behoud van de WW-uitkering.

"Met dergelijke maatregelen motiveer je iedereen om beter te gaan nadenken over keuzes die je kunt maken in het leven. Nu wordt iedereen maar zzp'er, terwijl de meerderheid helemaal niet geschikt is om op deze wijze invulling te geven aan het werkzame leven", aldus Helmers.

PZO, stichting ZZP Nederland, VZZP en FNV Zelfstandigen zijn tijdens de hoorzitting uitgedaagd om inhoudelijk te reageren op de ideeën van ZZP Netwerk Nederland, die in een position paper zijn geformuleerd.

'Arme zzp'er krijgt te snel kwijtschelding' | 'Zzp'ers zijn kraamkamer ondernemerschap'