Het aantal inhuurmarktplaatsen voor zzp'ers en freelancers groeit hard. Zo werden dit jaar onder meer Hubly, Onno Werkt en Winwindeals gelanceerd.

Op deze platforms kunnen werkgevers opdrachten plaatsen, terwijl zelfstandigen er op zoek kunnen gaan naar een geschikte klus.

Om zzp'ers te helpen een keuze te maken uit het enorme aanbod, heeft belangenorganisatie FNV Zelfstandigen een checklist ontwikkeld.

De eerste vraag die zzp'ers zich moeten stellen, is wat zij vooral zoeken via een inhuurplatform. Gaat het alleen om opdrachten, of ook om netwerken, het zoeken van informatie en hulp bij de bedrijfsvoering?

Sites als Freelance.nl, Peopleatwork.nl en Tenderplace.nl zijn geschikt voor zelfstandigen die alleen opdrachten zoeken. Zzp'ers die vooral willen netwerken kunnen terecht op Myler.nl en Freelancehouse.nl.

Voor het vinden van informatie zijn Planetinterim.nl en Pooq.nl geschikt, terwijl Prozper.nl en Becoss.nl ook mogelijkheden voor bijvoorbeeld boekhouding en urenregistratie bieden.

Betaald of gratis

Ook van belang is of de zzp'er wil betalen voor de dienst of liever voor een gratis variant gaat. Gratis sites zijn niet per definitie minder goed dan betaalde platformen. Voorbeelden van gratis platforms zijn Hoofkraan en Marktplaats. Een betaalde site is bijvoorbeeld Onno Werkt.

Zelfstandigen moeten zichzelf verder afvragen of zij alleen willen meedingen naar opdrachten vanuit de marktsector of ook inzetten op overheidsopdrachten.

Klussen vanuit het bedrijfsleven hoeven niet aanbesteed te worden, wat minder regelgeving met zich meebrengt. Kleine aanbestedingen vanuit de overheid, die vaak via inhuurplatforms te vinden zijn, bieden veel informatie, maar hanteren strikte regels en deadlines.

Inhuurplatforms kunnen landelijk actief zijn, of zich juist richten op een bepaalde regio, zoals bijvoorbeeld Werkeningelderland.nl. Ook zijn sommige marktplaatsen alleen actief binnen bepaalde sectoren, zoals journalistiek of ICT.

Zzp'ers kunnen zich bij hun keuze verder nog laten leiden door punten als privacy, transparantie en algemene voorwaarden.

Top 15 marktplaatsen voor freelancers