Zzp'ers kunnen de waarde van de eigen woning gebruiken om voor hun pensioen te sparen.

Dat schrijft belastingadviseur Bart Schuver woensdag op kennisplatform BC.nl.

Zzp'ers hebben nu al een aantal standaard opties om hun aanvullende pensioen bij elkaar te sparen. Maar elke mogelijkheid heeft wel een nadeel.

Zo kunnen zelfstandige ondernemers bijvoorbeeld gebruikmaken van de fiscale oudedagsreserve. Zzp'ers leggen dan een deel van hun winst voor de oude dag opzij. Daar hoeven ze dan voorlopig geen belasting over te betalen.

Maar dat bedrag wordt weer bij het inkomen opgeteld, zodra de ondernemer de AOW-gerechtigde leeftijd heeft bereikt. De ondernemer moet er dan alsnog belasting over betalen. Volgens Schuver is het dan ook niet veel meer dan een uitstelregeling.

Lijfrente

Daarnaast hebben ondernemers de mogelijkheid lijfrente op te bouwen of te sparen in box 3. Voor deze opties moet de zzp'er zelf een bedrag inleggen, maar die heeft daar niet altijd geld voor.

De belastingadviseur raadt ondernemers daarom aan te kijken naar vermogen dat niet liquide is. Het gaat dan om geld dat niet direct beschikbaar is. Bijvoorbeeld de waarde van het eigen huis.

Verzilveren

Zelfstandige ondernemers kunnen dat opgesloten geld op een aantal manieren vrijmaken, oftewel verzilveren. Verhuizen naar een goedkopere woning is de meest eenvoudige optie. Maar het gewenste huis moet dan natuurlijk wel te koop staan.

Het eigen huis verkopen en vervolgens terughuren, scheelt een verhuizing. Maar dan zit de ondernemer voortaan vast aan een maandelijkse betaling van de huur.

Opeethypotheek

De ondernemer kan ook een zogenoemde opeethypotheek nemen. Zo'n lening is bedoeld als aanvulling op het inkomen. Een deel van de lening kan opgenomen worden en het andere deel wordt gereserveerd voor het aflossen van de rente. 

Het nadeel is dat de rente voor zo'n opeethypotheek niet aftrekbaar is. Bovendien zijn er nog maar weinig aanbieders die dit type lening verstrekken.

"Ideaal is de verzilveringsoplossing nog niet", erkent Schuver. De adviseur gelooft wel dat er al veel gewonnen zou zijn als het idee bij de overheid, banken en woningeigenaren beter tussen de oren zou zitten.

"Immers, de noodzaak voor zo'n alternatief is er, en zal ook niet snel meer verdwijnen."