FNV Bouw vindt dat Zelfstandigen Bouw geen verantwoordelijkheid neemt door aan minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) te vragen de nieuwe schilders-cao niet goed te keuren.

Dat laat FNV Bouw dinsdag weten. "Ze nemen geen verantwoordelijkheid voor een fatsoenlijke behandeling van hun leden", zegt Ruud Baars, algemeen secretaris FNV Bouw.

Zelfstandigen Bouw is in de nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst tegen de bepaling dat schilders die als zzp'ers worden ingehuurd alleen mogen werken als ze een arbeidsongeschiktheidsverzekering hebben.

Voor veel zelfstandigen is zo'n verzekering te duur. Indirect dwing je zzp-schilders die niet onder de cao vallen zo'n verzekering af te sluiten, vindt Zelfstandigen Bouw.

"Dat slaat nergens op. De bepaling is niet meer dan logisch", zegt Baars. Volgens hem geldt de cao-bepaling alleen voor zzp'ers die werken voor een schildersbedrijf. "Dus uitdrukkelijk niet voor onze leden die zzp-schilder zijn en rechtstreeks voor een opdrachtgever werken. Dat zijn namelijk vrije ondernemers die helemaal zelf bepalen of en hoe ze zich verzekeren"

Onbegrijpelijk

Volgens de FNV voorkomt de bepaling dat schilders die jarenlang voor een werkgever hebben gewerkt, plotseling onverzekerd en zonder pensioenopbouw voor een lager tarief moeten gaan werken.

Baars vindt het onbegrijpelijk dat Zelfstandigen Bouw niet met de cao akkoord wil gaan. "Dit gaat over veilig werk tegen een eerlijk tarief, met een pensioen. Eerlijk gezegd zou het Zelfstandigen Bouw sieren als ze dat voor hun leden ook zouden regelen. In feite laten ze hun mensen gewoon in de kou staan. 'Zoek het zelf maar uit', is het devies."

Zelfstandigen Bouw

Zelfstandigen Bouw beschuldigt FNV Bouw ervan schijnconstructies te accepteren. "Je bestrijdt schijnzelfstandigheid niet door in de cao af te spreken dat schildersbedrijven alleen zzp'ers mogen inhuren die een arbeidsongeschiktheidsverzekering hebben", aldus voorzitter Charles Verhoef.

"In tegendeel: je accepteert dat mensen als schijnzelfstandigen werken als ze maar een arbeidsongeschiktheidsverzekering hebben. En die moeten ze dan nog zelf betalen ook."