Het leasen van een auto is voor zzp'ers vaak een betere optie dan een eigen auto van de zaak.

Dat meldt kennisnetwerk BC.nl vrijdag. 

Het leasen van een wagen kan voor een kleine ondernemer financieel aantrekkelijker zijn. Voor een leasewagen geldt geen aanschafprijs. Normaal gesproken zou dit bedrag uit het werkkapitaal moeten komen. 

Met een leasecontract is dit niet het geval. De ondernemer houdt dan dus meer kapitaal over voor andere investeringen. Het werkkapitaal is het bedrag dat een onderneming nodig heeft om te kunnen draaien. 

Daar komt bij dat de zzp'er niet onverwacht hoge kosten hoeft te maken, als er iets aan de auto kapot gaat. Dat valt doorgaans onder het leasecontract. 

Hierdoor blijven de maandelijkse kosten voor de ondernemer constant. Meestal regelt de leasemaatschappij ook vervangend vervoer. 

Tijdwinst

Bovendien kost een leaseauto de zzp'er minder tijd dan een eigen bedrijfsauto. Dat komt doordat een leasemaatschappij taken zoals het onderhoud, de administratie, schadebeheer en het verzamelen van verbruiksnota's overneemt. 

Om voor een leaseauto in aanmerking te komen, moet een ondernemer cijfers over zijn bedrijf kunnen voorleggen.  In sommige gevallen neemt een leasemaatschappij ook genoegen met de financiële onderbouwing in een ondernemersplan. 

Een leasebedrijf kan dan met een specifieke oplossing komen. Zo kan een startende ondernemer bijvoorbeeld gevraagd worden om ook te investeren in de leaseauto.