Zelfstandige rij-instructeurs moeten een reële ritprijs rekenen om het bedrijf gezond te houden en zichzelf goed te kunnen verzekeren.

Dat zegt voorzitter Maarten Post van Stichting ZZP Nederland tegen vakblad VerkeersPro. De belangenbehartiger doelt op een prijs van minimaal 42 euro per lesuur. Dat bedrag is inclusief btw.

"Je kunt als kleine onderneming wel lagere lesprijzen hanteren dan de bedrijven met werknemers in dienst, maar dan heb je alleen jezelf te pakken", meent Post.

Zelfstandige instructeurs kunnen het met stuntprijzen voorlopig misschien redden, "maar veel van die instructeurs bezuinigen op verzekeringen en zetten geen geld weg voor hun pensioen. Dat kan ze duur komen te staan".

BMW

Ook het soort voertuig en de leeftijd van de instructeur hebben invloed op de lesprijs. "Rijden in een BMW is nu eenmaal duurder dan in een Polo en verzekeringen worden vaak duurder naarmate de instructeur ouder wordt. Dat moet dus ook doorberekend worden in de lesprijs", legt Post uit.

Ongeveer twee derde van het totale uurtarief zou aan arbeidsloon moeten opgaan. Na ingehouden belastingen houdt de rij-instructuur dan ongeveer 23 euro per uur loon over.

De resterende 12 euro zou dan onder meer naar de aansprakelijkheidsverzekering, een arbeidsongeschiktheidsverzekering en onderhoud van de auto moeten gaan.

Met een prijs van 42 euro per uur kan de zzp'er ook voor zijn pensioen sparen, denkt Post. Hij schat dat een instructeur zo'n 10 tot 20 procent van het netto arbeidsloon voor zijn oude dag moet reserveren. 

Te laag

Voorzitter Peter van Neck van belangenvereniging VRB noemt het uurtarief van 42 euro "aan de lage kant". Hij denkt eerder aan een prijs van 50 per lesuur om alle kosten te kunnen dekken, zo laat Van Neck aan het blad weten. 

Tom Huyskens, woordvoerder van Bovag, vindt dat ondernemers hun uurprijs goed moeten berekenen.

Verleidelijk

"Het is heel verleidelijk om je gek te laten maken door wat er in de markt gebeurt en je prijzen steeds verder te laten zakken", zegt hij tegen VerkeersPro.  

"Maar er moet ook gekeken worden naar wat de effecten daarvan zijn. Primair móet je als ondernemer gewoon geld onder de streep overhouden."

Hoe een ondernemer zijn uurtarief bedenkt | 'Tarieven zzp'ers groeien naar elkaar toe'