Freelance journalisten zijn teleurgesteld in de online kiosk Blendle. Zij krijgen onterecht geen geld voor hun artikelen die via het nieuwe platform worden verkocht.

Dit stellen de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) en de Freelancers Associatie maandag.

"Blendle stelt dat zij een kiosk zijn, maar in feite zijn ze een heruitgever van artikelen. Dat is een subtiel, maar belangrijk verschil", zegt voorzitter van de Freelancers Associatie Wijbrand Schaap.

Blendle koopt artikelen van bijvoorbeeld kranten van De Persgroep zoals Trouw en Algemeen Dagblad.

Daar zitten ook veel verhalen van freelancers bij. Maar alleen Blendle en de uitgever verdienen aan de verkoop, de freelance schrijver verdient niets, aldus Schaap.

Kritisch

De NVJ is ook kritisch over de manier waarop Blendle en uitgevers met freelancers omgaan.

"Uiteraard zijn we blij dat er nieuwe initiatieven worden ontplooid om de journalistiek uit het slop te trekken", zegt secretaris van de sectie Zelfstandigen Rosa García López. "Maar in dit businessmodel zijn freelancers de enigen die niet verdienen aan het hergebruik van hun materiaal."

De NVJ stelt dat Blendle overheidsgeld heeft gekregen via het Stimuleringsfonds voor de Pers, dat subsidie geeft aan nieuwe, innovatieve initiatieven. Maar freelancers zijn nooit bij gesprekken over Blendle betrokken.

Toekomst

"Onze oproep is dat dat in toekomst wel moet gebeuren wanneer er overheidsgeld in journalistieke producten wordt gestopt", aldus García López.

Blendle heeft aangegeven eerst winst te willen maken, voordat freelancers ook aan de verkoop van artikelen kunnen verdienen. Maar de Freelancers Associatie en de NVJ vinden dit de wereld op zijn kop, waarbij de freelancer voorlopig het nakijken heeft. "Als er iets te verdelen valt, dan moet dat meteen gebeuren", stelt García López.

Blendle gaat maandagmiddag officieel van start en heeft al meer dan twintigduizend gebruikers. Gebruikers kunnen losse artikelen uit vrijwel alle Nederlandse kranten en tijdschriften lezen op computer, tablet of telefoon.

Kranten en tijdschriften doorbladeren is gratis en het lezen van een stuk kost meestal tussen de 10 en 25 cent.