Stichting ZZP Nederland vraagt minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken te stoppen met zijn "jacht" op zzp'ers.

Dat laat de stichting woensdag weten.

Sommige zzp'ers in de zorgsector werken volgens het kabinet in schijnconstructies. Deze groep werkt als zelfstandige, maar heeft feitelijk een verkapt dienstverband.

Zij kunnen hun VAR-verklaring kwijtraken. Zo'n vergunning is nodig om als zelfstandige te kunnen werken. Ook kunnen ze geen aanspraak maken op belastingvoordelen voor ondernemers.

"Dit heeft veel onrust veroorzaakt bij zorgverleners die door de strikte handhaving zonder inkomsten zitten, zonder mogelijkheden om in loondienst bij een zorginstelling te treden. "De organisatie vraagt de minister om de aanpak tijdelijk op te schorten.

Spoed

De zzp-club vindt dat er "met spoed" een oplossing moet komen "om te voorkomen dat binnenkort duizenden zzp'ers een aanspraak moeten doen op de bijstand". Niet alleen zzp'ers in de zorg worden extra gecontroleerd, het geldt ook voor freelance docenten. De stichting verwacht dat andere sectoren zullen volgen.

De maatregelen van het kabinet zouden alleen zelfstandigen treffen, terwijl het juist de bemiddelaars zouden zijn die de schijnconstructies toepassen, vindt de stichting. Daarom pleit ZZP Nederland voor een landelijk netwerk van coöperatieve serviceorganisatie. Die organisaties bestaan uit de deelnemers zelf.

Zelfstandig

Ieder lid opereert als zelfstandig ondernemer, heeft rechtstreeks contact met de zorgvrager en blijft zelf verantwoordelijk voor de geleverde diensten. De deelnemers ondersteunen elkaar tegen kostprijs bij een aantal taken, zonder partij in het contract te zijn. Vergelijkbaar met een accountant die voor een bedrijf werkt en alleen voor de geleverde diensten betaald wordt.

ZZP Nederland is al in gesprek met zorgspecialisten, een aantal gemeenten en politici over de uitvoerbaarheid van dit idee. Ook wil de organisatie met minister Asscher over een landelijke invoering praten. Op 23 april is er in de Tweede Kamer een Algemeen Overleg waarbij Kamervragen over het onderwerp worden besproken.

VAR

Ook zzp-club PZO heeft al bezwaren geuit tegen het ontnemen van de VAR-verklaring aan zzp'ers. Dat een zzp’er langere tijd voor maar een opdrachtgever werkt, hoeft niet te betekenen dat er geen sprake is van zelfstandig ondernemerschap, aldus PZO.

'Schijnzelfstandigen raken vergunning kwijt' | 'Overheid veroorzaakt schijnconstructie zelf' | 'Vaste zzp'er is ook een ondernemer'