De overheid heeft schijnconstructies zelf veroorzaakt en wil zzp'ers daar nu voor laten opdraaien.

Dat stelt Stichting ZZP Nederland woensdag. De organisatie doet zijn uitspraken naar aanleiding van de commotie die ontstond na antwoorden op Kamervragen over zzp'ers in de zorg.

Sommige zzp'ers in zorgsector zouden volgens het kabinet in schijnconstructies werken. Deze mensen werken als zelfstandige, maar hebben feitelijk een verkapt dienstverband. Zij kunnen hun VAR-verklaring kwijtraken en kunnen geen aanspraak maken op belastingvoordelen voor ondernemers.

Volgens Stichting ZZP Nederland heeft de overheid jarenlang mensen gestimuleerd om zelfstandig ondernemer te worden. De daarna ontstane schijnconstructies zouden zijn gedoogd. De ondernemersorganisatie vindt dat het kabinet dit nu wil afbreken "zonder over de gevolgen na te denken".

Trieste ervaring

Volgens ZZP Nederland leiden de aangekondigde maatregelen er niet toe dat bedrijven weer personeel in dienst gaan nemen. "Dat betekent dat de huidige groep zzp'ers, die het hoofd boven water proberen te houden in plaats van een uitkering te ontvangen, naar de bijstand zal moeten. Dat betekent een trieste ervaring voor de goedwillende zzp'ers en een extra aanslag op de overheidsbegroting."

"Nu men beseft dat schijnconstructies leiden tot belastingontduiking, pakt men niet de bemiddelaars aan, maar laat men de zzp'ers bloeden door ze de ondernemersfaciliteiten af te nemen", laat de organisatie verder weten. Bedrijven die de schijnconstructies gebruiken, zouden zo buiten schot blijven. 

Teleurstelling

De ondernemersorganisatie stelt dat twee jaar overleg met de overheid tot nu toe tot teleurstelling is gebleken: "De overheid is niet bereid te luisteren en constructief mee te denken aan oplossingen. In plaats daarvan wil men uitsluitend handhaven." 

ZZP Nederland pleit op zijn beurt voor een betere intake bij de Kamer van Koophandel, zodat mogelijke schijnconstructies eerder aan het licht komen. 

De stichting roept daarnaast minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) en staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) op om over oplossingen te komen praten. 

Lees ook: 'Schijnzelfstandigen raken vergunning kwijt'