Tienduizenden zzp'ers zullen hun VAR-verklaring kwijtraken waarmee ze als zelfstandige kunnen werken.

Dat meldt De Volkskrant woensdag. 

De Belastingdienst treedt strenger op tegen schijnzelfstandigheid. Zo krijgen zzp'ers in de zorg en het onderwijs vanaf dit jaar geen belastingvoordelen meer, omdat ze eigenlijk in een verkapt dienstverband zitten. Ook zzp'ers in de bouw, de ICT en de sector transport kunnen strengere controles verwachten. 

Zelfstandigen die hun vergunning kwijtraken, moeten zelf een contract afsluiten met hun opdrachtgever. Die is dan verplicht om als werkgever sociale premies en belasting af te dragen.

In de zorg kan nog maar een klein aantal als zzp-ondernemer blijven werken, schrijft de krant. Zo mogen zzp'ers in deze sector niet meer via bemiddelingsbureaus werken. Veel bureaus zouden eigenlijk de rol van werkgever hebben, omdat ze bijvoorbeeld ook zelfstandigen inroosteren en betalingen regelen. 

Strenger

De fiscus controleert strenger op schijnzelfstandigheid sinds minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken vorig aankondigde dat hij de "doorgeschoten flexibilisering" van de arbeidsmarkt wil tegengaan. 

Eind vorig jaar raakten al 250 zzp'ers die bij zorgorganisatie Particura werkten hun VAR-verklaring kwijt. Ze werkten er via een bemiddelingsbureau. Verder werd begin dit jaar ook bekend dat Saxion Hogeschool honderdtwintig freelance docenten niet meer mag inzetten.

Schatkist

De fiscus berekende in 2011 dat de schatkist jaarlijks honderden miljoenen euro's misloopt, doordat tienduizenden zzp'ers ten onrechte ondernemersaftrek krijgen. In 2010 hebben ongeveer 90.000 mensen ten onrechte als zelfstandige gewerkt. Dat scheelde al 800 miljoen euro aan inkomstenbelasting.

De Belastingdienst bekijkt achteraf of de zelfstandigenvergunning terecht is afgegeven. De fiscus heeft niet voldoende mensen in dienst om dat van tevoren te controleren.

Lees ook: 'Overheid veroorzaakt schijnconstructies zelf'