Zzp’ers die voor schildersbedrijven actief zijn, zijn binnenkort verplicht zich te verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid. Ook moeten ze een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering hebben.

Dat is afgesproken in de nieuwe cao voor schilders, zo meldt adviesorganisatie Zelfstandigen Bouw. Zzp'ers zonder verzekering mogen vanaf dat moment niet meer werken voor schildersbedrijven

De afspraken zijn bedoeld om zzp’ers meer bewust te maken van de risico’s die ze lopen en om te voorkomen dat zzp’ers in de schildersbranche te lage uurtarieven rekenen.

"Het is van de zotte dat werkgevers en bonden samen afspraken maken over zzp’ers zonder die zzp'ers daarbij te betrekken", reageert voorzitter Charles Verhoef van Zelfstandigen Bouw.

Volgens de vereniging krijgen zzp’ers te maken met “een torenhoge premie”, die kan oplopen tot 600 of 700 euro per maand.

"Wie de premie nog wel kan en wil betalen, loopt er steeds vaker tegenaan dat hij geen verzekering meer kan afsluiten omdat hij te oud is of ooit iets heeft gemankeerd", aldus Zelfstandigen Bouw.