Zelfstandige ondernemers moeten niet stemmen op partijen die directe voordeeltjes voor zzp'ers beloven. Ze kunnen beter politici kiezen die eigen verantwoordelijkheid en economische slagkracht willen stimuleren.

Dat adviseert ZZP Netwerk Nederland. De belangenorganisatie heeft een uitgebreid stemadvies gepubliceerd.

Volgens het netwerk is het goed als politici geen onderscheid maken tussen zzp'ers en mkb'ers. Zijn of haar partij zou snappen dat het gaat om ondernemerschap en dat zzp'ers geen aparte status nodig hebben.

Verder richt de organisatie zich tegen het kwijtschelden van gemeentelijke lasten voor zzp'ers, van wie het inkomen onder bijstandsniveau is geraakt. Partijen die daarvoor pleiten, zouden het niet begrepen hebben.

"Hiermee wordt voor deze zzp'ers het werkelijke probleem niet opgelost. Bovendien wordt in dit geval de rekening neergelegd bij ondernemers die het wel goed doen. Dat is onterecht en niet solidair", laat de belangenorganisatie weten.

Eigen ondernemers eerst

Daarnaast raadt de organisatie aan te stemmen op partijen die willen dat gemeentelijke opdrachten eerst bij lokale zzp'ers en mkb'ers worden uitgezet. Pas als de benodigde kwaliteit niet binnen de eigen gemeente te vinden is, zouden de opdrachten naar andere ondernemers moeten gaan. 

"Politieke partijen die de zzp'ers in hun verkiezingsprogramma's nog steeds relateren aan de arbeidsmarkt, begrijpen het ook niet. Stem niet op een partij die dit wél vindt", voegt het netwerk daar aan toe. 

Zzp'ers zouden namelijk niet actief zijn op de arbeidsmarkt, maar op de markt waar vraag en aanbod van opdrachten bij elkaar komen. 

"Als je het hebt over de arbeidsmarkt, dan heb je het over 'regulering' en dat is juist iets wat niet goed is voor zzp'ers en wat de meeste zzp'ers ook helemaal niet willen."

Opleidingsmogelijkheden

Verder vindt de organisatie dat politici niet moeten pleiten voor opleidingsmogelijkheden voor zzp'ers. Zelfstandige ondernemers zouden zelf verantwoordelijk zijn voor hun eigen kennis en ontwikkeling.

"Het is onterecht als publieke middelen worden aangewend om opleidingen en cursussen voor zzp'ers op te zetten. Ook hier geldt dat de wel ondernemende zzp’ers eigenlijk de rekening gepresenteerd krijgen."

"Zzp'ers kunnen natuurlijk heel makkelijk en opportunistisch kiezen voor een partij in hun eigen gemeente, die de zzp'ers direct wil helpen," zegt voorzitter Jerry Helmers van ZZP Netwerk Nederland. Maar hij vindt dat zzp'ers bereid moeten zijn om zichzelf te helpen. door bewuster met de eigen zelfstandigheid bezig te zijn.

Betutteling

"Als je als gemeente de zzp'ers aan het handje wil meenemen, dan schep je betutteling en blijft economische slagkracht uit. Succesvolle ondernemers weten dat je eerst de pijn moet willen voelen", meent Helmers.

"Het gaat dus om het stimuleren van eigen verantwoordelijkheid. Precies dáár zit de potentie."