Zelfstandigenorganisaties ZZP Nederland en FNV Zelfstandigen vinden dat de mogelijkheden voor zzp’ers in de zorg om rechtstreeks overeenkomsten met cliënten te sluiten verruimd moeten worden.

Dit moet malafide bemiddelaars buiten spel zetten. De organisaties zien hierin een oplossing voor de problemen van zzp’ers in de zorgsector, die hun VAR-verklaring zijn kwijtgeraakt.

Zo’n tachtigduizend zzp'ers in de zorgsector zitten volgens de belangenorganisaties in de problemen doordat de Belastingdienst hun VAR-verklaring heeft ingetrokken. Volgens de fiscus is bij deze zelfstandigen namelijk feitelijk sprake van een loondienstverband.

De Belastingdienst deed dit na een controle bij een bemiddelaar in de zorg. Van iedereen die hier ingeschreven stond is de VAR-verklaring ingetrokken, terwijl tegen het bemiddelingsbureau zelf geen actie is ondernomen.

Volgens de belangenbehartigers is het bij het inhuren van verpleegkundigen vrijwel onmogelijk om rechtstreeks een contract af te sluiten met een cliënt.

Vrij spel

Bemiddelaars zouden zo vrij spel krijgen en hun eigen voorwaarden en marges opstellen, wat kostenverhogend werkt. Contracten die ze gebruiken voldoen bovendien niet aan de eisen die de Belastingdienst stelt aan zelfstandige opdrachten.

"Bemiddelaars zouden dan wel tegen betaling een bemiddelende dienst kunnen verlenen, zoals bijvoorbeeld een boekhouder dat doet voor ondernemers", vinden ZZP Nederland en FNV Zelfstandigen.

De organisaties hebben gesprekken gevoerd met zowel de Belastingdienst als het ministerie van Financiën en een petitie gehouden, die door bijna vijfduizend mensen ondertekend is. Tot nu toe hebben de inspanningen geen effect gehad.

Zie ook: Werkloze periode dreigt voor zorg-zzp’ers | 'VAR moet breder inzetbaar worden'

Lees meer over zzp'ers