Saxion Hogeschool mag geen freelancedocenten meer inzetten van de Belastingdienst. De instelling heeft daarom begin dit jaar de samenwerking met ongeveer honderdtwintig zelfstandige docenten stopgezet.

Dat bevestigt een woordvoerder van de onderwijsinstelling woensdag. Omdat de docenten verplicht zijn bepaalde lesprogramma's te onderwijzen, zouden ze schijnzelfstandige zijn.

"Het vak van docent veronderstelt een gezagsrelatie", zegt de zegsvrouw van Saxion, dat vestigingen heeft in Apeldoorn, Deventer, Enschede en Hengelo.

Een freelancer moet van de Belastingdienst zelf kunnen bepalen hoe hij zijn werk uitvoert en op welke tijden dat gebeurt. Maar op hogescholen zijn werknemers gebonden aan lesroosters en een onderwijsprogramma.

Naheffing

Saxion is niet de enige hogeschool die in het gedrang komt door het inzetten van freelancedocenten. Een aantal hogescholen heeft de afgelopen jaren al een flinke naheffing gehad vanwege de inzet van zzp'ers, schreef de Volkskrant onlangs.

De Vereniging Hogescholen overlegt momenteel met de Belastingdienst over de omstandigheden waaronder zelfstandigen mogen worden ingezet.

Strenger

De regels voor schijnzelfstandigheid zijn overigens verre van nieuw. Dat Saxion pas nu stopt met het inzetten van freelancers, komt vooral doordat de regionale Belastingdienst de regels sinds kort strenger is gaan handhaven, zegt een woordvoerder. Bij Saxion werken ongeveer 2.200 medewerkers, van wie slechts een deel docent is.

De Algemene Onderwijsbond (AOb) zegt in een reactie tevreden te zijn over de aanpak van schijnzelfstandigheid in het onderwijs. Ook zzp'ers hebben 'recht op een eerlijk contract', aldus bestuurslid José Muijres.

Beter af

"Bij Saxion werden reguliere docenten of zelfs studiebegeleiders als freelancer ingehuurd. Die zijn beter af met een goed contract."

Toch moet de zelfstandige niet helemaal uit het klaslokaal worden verbannen, vindt Muijres. Uitzonderingen zijn volgens haar bijvoorbeeld een workshop bouwkunde van architect Rem Koolhaas of een college journalistiek van Henk Hofland. Gastcolleges van dergelijke 'unieke talenten' moeten wel blijven kunnen, vindt Muijres.