Zelfstandigenorganisaties ZZP Nederland en FNV Zelfstandigen bundelen hun krachten om zelfstandigen in de zorgsector te helpen.

De organisaties hebben samen een brief aan de Tweede Kamer geschreven om te wijzen op "de onterechte handhavingsstrategie van de Belastingdienst waarbij de zzp’ers kansloos zijn".   

Zo’n tachtigduizend zzp'ers in de zorgsector zitten volgens de belangenorganisaties in de problemen doordat de Belastingdienst hun VAR-verklaring heeft ingetrokken. Volgens de fiscus is bij deze zelfstandigen namelijk feitelijk sprake van een loondienstverband.

De Belastingdienst deed dit na een controle bij een bemiddelaar in de zorg. Van iedereen die hier ingeschreven stond is de VAR-verklaring ingetrokken, terwijl tegen het bemiddelingsbureau zelf geen actie is ondernomen.

"Zelfstandigen in de zorg zonder een VAR-WUO zijn kansloos bij het aangaan van opdrachten. Hierdoor dreigen tachtigduizend zelfstandigen zonder inkomen te komen", aldus de organisaties.

Volgens ZZP Nederland en FNV Zelfstandigen is de handeling van de belastingdienst onrechtmatig en de motivatie gebaseerd op schijnargumenten. Er zou sprake zijn van een opdracht van hogerhand om het aantal zelfstandigen in de zorg terug te brengen.

Zie ook: Werkloze periode dreigt voor zorg-zzp’ers | 'VAR moet breder inzetbaar worden'

Lees meer over zzp'ers