Zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) verwachten in 2013 een omzetdaling te moeten incasseren.

Ook de omzet over 2012 viel voor veel van hen flink tegen. Een op de drie ondernemers heeft vorig jaar een lagere omzet dan verwacht gehaald. 

Dat blijkt dinsdag uit een rapport van onderzoeksbureau Panteia/EIM in samenwerking met het Ministerie van SZW.

Een jaar eerder waren zelfstandigen nog neutraal over hun omzetverwachting. "Ze lijken hun verwachting voor 2013 in overeenstemming met de gerealiseerde omzetontwikkeling naar beneden te hebben bijgesteld", aldus de onderzoekers.

Zzp’ers zien vooral in de beperkte afzetmarkt en de kwakkelende economie belemmeringen om groei te realiseren. 

Ondernemers zonder personeel

Opvallend is dat zogenoemde ondernemers zonder personeel (ozp’ers), die in 2012 eveneens minder omzet realiseerden, voor 2013 vaker een omzetgroei voorzien. Ozp'ers, ook wel klassieke zelfstandigen genoemd, verkopen voornamelijk goederen. Groenteboeren en cafébazen vallen bijvoorbeeld onder deze groep.

Hoewel zes op de tien zelfstandigen geld opzij zetten voor de oude dag belangrijk tot zeer belangrijk vindt, verwacht ruim de helft een grote inkomensdaling van 30 procent of meer nadat zij gestopt zijn met werken.

Een op de drie verwacht een gemiddelde tot kleine daling van het inkomen. De meerderheid van deze groep zou tevreden zijn met het verwachte inkomen na pensionering.