Bemiddelingsbureau blijken van essentieel belang te zijn voor een deel van de eenpitters. Eenderde van de zzp’ers zegt afhankelijk te zijn van bedrijven die opdrachten doorspelen.

Dit blijkt uit de nieuwe ZZP Barometer, een initiatief van Victor Mundi, waarbij ruim 1600 freelancers en eenmansbedrijven werden ondervraagd. NUzakelijk is mediapartner van het kwartaalonderzoek.

Terwijl eenderde van de zelfstandigen afhankelijk zegt te zijn, geeft eenvijfde zelfs aan dat deze bedrijven de grootste bron van opdrachten zijn nog voor mond-tot-mondreclame en zakelijke netwerken. Ongeveer 57 procent van alle eenmansbedrijven deed de afgelopen jaren zaken via een bureau.

De meeste freelancers zeggen goed op de hoogte te zijn van de marge die een bemiddelingsbureau in rekening brengt. Bijna 12 procent van de ondernemers weet dit niet.

Marges

Ongeveer 23 procent van de zzp’ers vindt dat de kosten die bemiddelingsbureaus rekenen niet reëel zijn. Een kleiner percentage, ongeveer 15 procent, heeft geen problemen met de marge die een bureau rekent. Een meerderheid, ongeveer 58 procent, heeft geen mening.

De meeste bemiddelingsbureau rekenen 10 tot 25 procent van de opdracht als marge. Een tiende van de bureaus rekent 25 procent of hoger en een kwart brengt 10 procent of minder in rekening.