Zzp’ers zijn geen echte ondernemers, omdat zij moeite hebben met acquisitie. Dat concludeert ABN Amro donderdag in het rapport 'De toekomst aan de zzp'er'.

Van de ondervraagden vindt 65 procent acquisitie het minst leuk aan zelfstandig ondernemen, terwijl 34 procent er echt tegenop ziet. Acquisitie wordt echter door velen gezien als een kernelement van ondernemen.

Bedrijven worden door de crisis gedwongen na te denken over flexibiliteit. Zzp'ers worden steeds vaker ingezet als een instrument voor verandering. Vooral specialisten die op projectbasis bij steeds verschillende bedrijven kennis opdoen, zijn in trek.

Zelfstandigheid

Hoewel zzp'ers geen echte ondernemers zijn volgens het rapport, is zelfstandigheid wel hun belangrijkste drijfveer. Zij zouden zich daarbij naar voorbeeld van topartiesten kunnen laten begeleiden door een professional bij hun ontwikkeling en het binnenhalen van opdrachten.

Verder blijkt dat ongeveer 12 procent van de deelnemers aan het onderzoek zichzelf aanduidt als 'gedwongen zzp'er'. Dit is volgens het rapport een direct gevolg van het stijgende aantal ontslagen. Vooral 50’ers zijn vaak zelfstandig ondernemer uit nood.