AMSTERDAM - Driekwart van de zelfstandige ondernemers vindt dat staatssecretaris Weekers eerst met belangenorganisaties om de tafel moet gaan voor hij de veranderingen rond de VAR invoert.

Dat blijkt uit de driemaandelijkse ZZP-barometer, een onderzoek onder 1.555 zelfstandig professionals, freelancers en eenmanszaken in Nederland. De ZZP-barometer is een initiatief van Victor Mundi, een online marketing-, sales- en administratiekantoor.

De huidige VAR (Verklaring Arbeidsrelatie)-verklaring staat op de helling. In plaats daarvan wil staatssecretaris Frans Weekers van Financiën een webmodule ontwikkelen waarbij zzp'ers en bedrijven zelf de beoordeling van de arbeidsrelatie kunnen toetsen.

Voor een ruime meerderheid (90 procent) van de ondernemers kent de huidige VAR-verklaring weinig geheimen meer. Er zijn ook nauwelijks ondernemers die nog nooit een VAR-verklaring hebben aangevraagd. Slechts 10 procent heeft de verklaring niet nodig bij zijn werkzaamheden.

Onbekend

De nieuwe rekenmodule van Weekers is voor de meeste ondernemers echter nog onbekend terrein. Driekwart van de ondervraagden kan niet aangeven of de nieuwe methode een verbetering of een verslechtering is ten opzichte van de oude.

In oktober kwam ZZP Nederland al met een alternatief plan voor de VAR. De belangenvereniging wil leden een vrijwaringsverklaring aanbieden, waarmee de opdrachtgever geen risico loopt op betaling van loonbelasting en sociale premies. Maar staatssecretaris Weekers wees deze oplossing van de hand. Volgens Weekers kan iedereen zich door zo'n vrijwaringsverklaring zelfstandig ondernemer noemen.