AMSTERDAM - Nederlandse bedrijven huren met name freelancers uit de IT-sector in.

Dit blijkt uit onderzoek van Elance, een online freelancersplatform.

Maar liefst 58 procent van de online freelancers die door Nederlandse bedrijven zijn IT-ers, zo blijkt uit het onderzoek.

IT-ers worden gevolgd door freelancers uit de creatieve sector (21 procent), de operationele sector (16 procent) en de marketingsector (3 procent)

Webprogrammeurs

UIt de IT-sector blijken webprogrammeurs de meest interessante freelancers (45 procent) om in te huren. Met name PHP-specialisten zijn populair (23 procent). HTML- (12 procent), CSS- en MySQL-specialisten (beiden 10 procent) en Wordpress-bouwers (8 procent) volgen op redelijk gepaste afstand.

Binnen de IT-sector worden web-programmeurs op de voet gevolgd door programmeurs voor mobiele sites, webdesigners (beiden 41 procent) en grafisch vormgevers (34 procent). Naar verwachting zullen de web-programmeurs ook in 2013 weer koploper zijn in de IT-sector.

Stijging

Uit het onderzoek blijkt verder dat Nederlandse bedrijven steeds vaker online freelancers inhuren. In de eerste negen maanden van 2012 werd een stijging van 74 procent ten opzichte van de zelfde periode in het voorgaande jaar geconstateerd. De wereldwijde groei blijkt 56 procent te zijn.

De freelancers die Nederlandse bedrijven inhuren zijn veelal afkomstig uit Azië en Europa. Met name freelancers uit India (23 procent), Oekraïne (18 procent) en de Filipijnen (13 procent) zijn in trek.