FNV wil compensatie voor gedupeerde zzp´er

AMSTERDAM - Zzp'ers die ten onrechte een strafblad hebben gekregen vanwege uitkeringsfraude moeten hiervoor compensatie krijgen van uitkeringsinstantie UWV.

Dat schrijft vakcentrale FNV aan de Tweede Kamer. Die behandelt donderdag een rapport over de kwestie.

De problemen speelden in 2008 bij drieduizend mensen die een werkloosheidsuitkering hadden en zelfstandige werden. Door verkeerde voorlichting van het UWV gaven zij niet al hun uren, zoals reistijd en administratie-uren, op bij de uitkeringsinstantie. Omdat zij wel de zelfstandigenaftrek claimden bij de fiscus, pleegden zij vervolgens volgens het UWV fraude.

Boete

Het UWV heeft hiervoor bijna dertig miljoen euro aan uitkeringen ingevorderd en boetes uitgedeeld. Tientallen zzp'ers zijn bovendien vervolgd voor uitkeringsfraude, schrijft de vakcentrale.

Na onderzoek van de Nationale Ombudsman en twee commissies is het merendeel van de gedupeerden in het gelijk gesteld, en hebben zij hun geld teruggekregen. Mensen met een strafblad kunnen dat via de Hoge Raad laten schrappen.

Excuses

De vakcentrale wil echter meer. "Een excuus en een financiële compensatie van het UWV zou het minste zijn wat de gedupeerden verdienen", zegt vicevoorzitter Leo Hartveld. Hij wijst erop dat veel gedupeerden een lange weg hebben afgelegd waarin veel tijd en energie is gestoken.

De Tweede Kamer behandelt donderdag het rapport Asscher-Vonk. Naast de oproep tot compensatie grijpt de FNV dat ook aan voor een pleidooi om de wetgeving te wijzingen. Mocht er buitensporig veel fraude worden geconstateerd in bepaalde bestanden, dan moet dat eerst beter worden onderzocht voordat individuen worden aangepakt.

Lees meer over:

DBA

DBA
Dit moeten zzp'ers weten over de vervanger van de VAR.

Zzp'ers

Zzp'ers
Waarom verdienen zzp'ers minder dan mensen in loondienst? 

NUwerk

Tip de redactie