AMSTERDAM - Het groeiende leger zelfstandigen zonder personeel wordt door het nieuwe kabinet Rutte II genegeerd en zelfs extra belast.

Dat zei D66-voorman Alexander Pechtold woensdag tijdens de tweede dag van het debat over de regeringsverklaring.

In het regeerakkoord van het kabinet Rutte II worden de ZZP'ers geen enkele keer genoemd, merkt Pechtold op.

“Deze mensen kiezen er in onzekere economische tijden voor om voor zichzelf te beginnen en verdienen daarbij onze steun", aldus de politicus. Volgens hem blijkt uit de doorrekeningen van het regeerakkoord dat de zelfstandigen meer belasting betalen.

"De VVD stond zich er altijd graag op voor de partij van werkend Nederland te zijn, maar zorgt met deze maatregelen alleen maar voor meer werklozen.”

Arbeidskorting

Bij de doorrekening van het verkiezingsprogramma van de PvdA bleek eerder dit jaar dat de partij af wil van de arbeidskorting voor ondernemers, maar die maatregel komt niet terug in het regeringsakkoord.

De VVD was volgens Pechtold samen met D66 verontwaardigd over "deze onverstandige maatregelen van de PvdA, die ondernemerschap ontmoedigen".

"Nu zitten ze samen aan de knoppen en lossen ze de problemen van de ondernemers ook niet op. De VVD lijkt wederom iets aan de PvdA te hebben gegund, dat ten koste gaat van werkend Nederland,” aldus Pechtold.

Nauwelijks gehoor

Zelfstandigenvereniging PZO schaart zich in een reactie achter de kritiek van Pechtold. "Rutte en Samsom lijken nauwelijks gehoor te willen geven aan de geluiden van de ZZP-organisaties", stelt Marieke Lips, beleidsadviseur van PZO.

"Dit terwijl PvdA leider Samsom de ZZP’er de held van de 21ste eeuw noemde en het juist de zzp’ers zijn die de economie uit het slop zouden kunnen trekken."

PZO zegt verheugd te zijn met het feit dat er "eindelijk een partij opstaat voor deze groep unieke ondernemers". De organisatie hoopt dat meer partijen dit voorbeeld zullen volgen.