AMSTERDAM – Online platforms waarop freelancers en bedrijven elkaar kunnen vinden, nemen in Nederland in populariteit toe. Vooral de IT-sector en de creatieve industrie doen het goed in ons land.

Dat blijkt uit cijfers van het online freelancerplatform Elance.

Op Elance kunnen freelancers zichzelf aanbieden, of kunnen bedrijven zelf zoeken naar geschikte kandidaten in de database. Het gaat om werk dat online kan worden gedaan, van programmeren en schrijven tot het analyseren van juridische zaken. Vergelijkbare platforms zijn Freelancer, Odesk, Vworker en het Nederlandse bedrijf Hoofdkraan.

Topland

Nederland staat bij Elance in de top drie van snelst groeiende landen. "Omdat de werkeloosheid in Nederland erg laag is, is het voor bedrijven soms lastig om snel geschikte freelancers te vinden in eigen land. De mondiale online freelancermarkt biedt hiervoor een oplossing. Omdat Nederland een sterke economie heeft en Nederlanders goed Engels spreken, is dit concept volgens ons zo populair in het land”, legt Kjetil Olsen van Elance Europa uit.

Er werden de afgelopen twaalf maanden ruim 3000 freelancers ingehuurd door Nederlandse bedrijven via het platform. De meeste freelancers werden ingehuurd voor IT-gerelateerd werk en een ander deel voor creatieve werkzaamheden. “Het zijn in Nederland vooral startups die mensen inhuren en we zien dat Nederland, toch een relatief klein land, nu al in onze top tien wereldwijd staat met de meest geplaatste opdrachten”, vertelt Olsen.

Drempel

Nederlandse freelancers hebben het wat lastiger dan de bedrijven volgens Olsen: “Vooral de eerste klus vinden is heel lastig. Freelancers moeten echt goed zijn en Nederlanders zijn vaak duur vergeleken met freelancers uit omringende landen. De drempel ligt voor bedrijven daarom hoger om iemand aan te nemen.”

Toch constateert Elance jaarlijks een toename van 60 tot 70 procent in de online freelancermarkt in Nederland. “Vooral vertrouwen is belangrijk in deze markt en de zekerheid van betaling voor geleverd werk speelt hierbij een belangrijke rol. Kwaliteit van het werk staat daardoor echt bovenaan bij dit soort platforms en dat zien we langzamerhand terug in de cijfers.”

Bevestiging

Ook het Nederlandse Hoofdkraan ziet de freelancemarkt hard groeien. "Hoewel het moeilijk is om in te schatten wat concurrenten doen, denken we dat de markt ongeveer 30 tot 35 procent per jaar groeit", zegt Tymen Selman van Hoofdkraan. "Interessant is ook dat de tarieven snel zijn gedaald, maar liefst 42 procent in twee jaar tijd."