Weekers ziet niets in zzp-plan

AMSTERDAM - Staatssecretaris van Justitie Frans Weekers (CDA) is niet enthousiast over het plan dat ZZP Nederland heeft aangedragen voor een Verklaring Arbeidsrelatie (VAR). "Ik sta open voor alternatieven voor de VAR, maar dit is niet het juiste", zei hij dinsdag in het vragenuurtje.

ZZP Nederland maakte maandag bekend zijn 23 duizend leden een vrijwaringsverklaring te gaan aanbieden.

Dit is een juridisch document waarmee een zzp'ers de opdrachtgever vrijwaart van betaling van loonbelasting en sociale premies. Een VAR doet dit ook, maar blijkt fraudegevoelig.

Weekers liet de Tweede Kamer vorige maand weten het fraudegevoelige VAR-systeem te willen vervangen door een webmodule. Volgens ZZP-Nederland is een webmodule niet de oplossing. Een vrijwaringsverklaring zou dat wel zijn, meent de organisatie.

Zie ook: ZZP Nederland komt met VAR-oplossing

Volgens Weekers kan iedereen zich door zo'n vrijwaringsverklaring zelfstandig ondernemer noemen. Deze 'schijnzelfstandigen' hollen de staatskas en het sociale zekerheidsstelsel uit, meent de staatssecretaris. Hij wil dat de Tweede Kamer zich eerst buigt over zijn plan.

FNV Zelfstandigen, dat ruim vijftienduizend zzp'ers vertegenwoordigt vindt de actie van ZZP Nederland 'onverstandig'.

De vakbond vindt dat een belangenbehartiger altijd moet optreden in het belang van haar leden, en niet in het belang van de opdrachtgevers.

"Wij ontraden onze leden om een dergelijke verklaring te gebruiken; als zelfstandig ondernemer heb je hier namelijk helemaal niets aan", liet de organisatie dinsdag weten.

In gesprek

Ook het Platform Zelfstandige Ondernemers (PZO) wijst de vrijwaringsverklaring af. De vereniging vindt dat organisaties niet met eigen VAR-verklaringen moeten komen. "Dit werkt schijnzelfstandigheid in de hand en gaat ten koste van de echte zzp’er", stelt de vereniging in een reactie.

"PZO pleit er veel meer voor om als belangenbehartigers in gesprek te gaan met de Staatssecretaris om zo een bijdrage te kunnen leveren aan de invulling van de webmodule. Dit zodat deze nieuwe module ook daadwerkelijk aansluit bij de wensen van zzp’ers."

Lees meer over:

DBA

DBA
Dit moeten zzp'ers weten over de vervanger van de VAR.

Zzp'ers

Zzp'ers
Waarom verdienen zzp'ers minder dan mensen in loondienst? 

NUwerk

Tip de redactie