AMSTERDAM - De nieuwe webmodule die de VAR-verklaring voor zelfstandigen gaat vervangen leidt mogelijk tot een enorme administratieve rompslomp voor zzp’ers en opdrachtgevers. Dat laat ZZP-platform Myler woensdag weten in een reactie op nieuwe plannen van het Ministerie van Financiën.

Staatssecretaris Weekers meldde deze week dat de VAR-verklaring, waarbij een zzp'er een keer per jaar zijn status als zelfstandige aangeeft, niet meer voldoet. De explosie van het aantal vragen overtreft de controlecapaciteit van de Belastingdienst.

Zelfstandigen en opdrachtgevers moeten in de plannen van Weekers vanaf 2014 via een nieuwe webmodule hun samenwerking bij de Belastingdienst toetsen.

Myler-voorzitter Toon Van Bodegom vreest dat het voor opdrachtgevers moeilijker wordt om zzp’ers in te huren. Hij pleit voor een online register waar opdrachtgevers de Verklaring Arbeidsrelatie kunnen controleren, zodat zzp’ers alsnog maar een keer een VAR aan hoeven te vragen.

Aanpassen

Zo zou in de plannen van Myler ook de VAR kunnen worden aangepast als de situatie van de zelfstandige verandert. "Dit voorkomt omslachtige procedures", aldus Van Bodegom.

De plannen van Weekers moeten schijnzelfstandigheid en uitholling van het stelsel van sociale zekerheid tegengaan. Momenteel is de zzp’er verantwoordelijk voor het aanvragen van een Verklaring Arbeidsrelatie, maar het risico van een onjuiste aanvraag ligt bij de opdrachtgever.

Dat kan leiden tot fiscale naheffingen als blijkt dat de zelfstandige toch geen ondernemer is. Volgens Myler hebben tien- tot twintigduizend zzp’ers ieder jaar een probleem met de fiscus.

Fraudegevoelig

Ook belangenbehartiger ZZP Nederland reageert kritisch op de plannen van Weekers. De vereniging noemt het nieuwe systeem "net zo fraudegevoelig" als de huidige VAR-regeling.

De organisatie zegt al jaren te pleiten voor afschaffing van de VAR. "Een volledige en bewuste inschrijving bij de Kamer van Koophandel moet voldoende zijn", aldus ZZP Nederland. 

Met de aangekondigde maatregelen van Weekers bewijst de overheid volgens de stichting dat het fenomeen ZZP’er nog steeds niet wordt begrepen. "In plaats van trots te zijn op mensen die voor eigen rekening en risico in hun eigen inkomen willen voorzien worden allerlei beren op de weg geplaatst."

Urencriterium

ZZP Nederland wil behalve de VAR ook het urencriterium afschaffen en de zelfstandigenaftrek laten ombouwen naar de MKB-winstvrijstelling. Zelfstandigen zouden als zelfstandig moeten worden beschouwd mits zij bewust kiezen voor het ondernemer zijn bij een inschrijving van de Kamer van Koophandel.

Deze voorstellen zouden vorig jaar enthousiast zijn ontvangen "door alle zelfstandigenorganisaties, mensen van de Belastingdienst en topambtenaren van het ministerie". "Helaas heeft staatssecretaris inmiddels besloten om het eenzijdige voorstel van de Belastingdienst linéa recta over te nemen."

Verkapte VAR

Zelfstandigenvereniging PZO noemt de komst van de webmodule "een goede ontwikkeling", maar waarschuwt de overheid ervoor om de nieuwe webmodule geen verkapte versie van de VAR te laten worden.

"Omdat ook bij de webmodule vooraf geen absolute zekerheid kan worden geboden ten aanzien van de beoordeling van de Belastingdienst over het al dan niet hebben van een verkapt dienstverband", stelt de vereniging in een reactie.

Daardoor bestaat de mogelijkheid dat zelfstandigen ook met de invoering van de webmodule achteraf door de Belastingdienst kunnen worden aangepakt, zo merkt PZO op.

"De VAR biedt nu duidelijkheid en rechtszekerheid aan de opdrachtgever, maar eigenlijk nog steeds niet aan de zzp'er. Aan die onbalans zou ook eens een einde moeten komen", aldus PZO.