AMSTERDAM – Belangenbehartigers van ondernemers en zelfstandigen vallen op de dag voor de verkiezingen flink over de plannen van de PvdA om de arbeidskorting af te schaffen. Mei Li Vos verdedigt het plan op Facebook.

ZZP Nederland verklaarde maandag dat de PvdA heeft nagelaten een lastenverzwaring voor zelfstandigen op te nemen in haar verkiezingsprogramma. "Het lijkt er op dat de PvdA de zzp’ers wil beboeten voor hun inzet en durf om zelf voor een eigen inkomen te zorgen", verklaarde voorzitter Johan Marrink.

ZZP-platform PZO stelt dinsdag in een reactie "met verbazing te zijn geslagen". Met de plannen van de PvdA wordt volgens de organisatie een grote groep zzp’ers onterecht gestraft, terwijl zij momenteel juist "de nodige veerkracht aan de economie geven".

MKB-Nederland opende dinsdag, in naam van ondernemers in het midden- en kleinbedrijf, eveneens de aanval op de PvdA (en de SP).

Dubbele aftrekpost

De PvdA wil met de maatregel het verschil in belastingdruk tussen ondernemers en werknemers verkleinen. De arbeidskorting is volgens de partij een dubbele aftrekpost. "Door een stapeling aan kortingen (arbeidskorting, zelfstandigenaftrek, MKB-winstvrijstellingen en voor sommigen de startersaftrek) hoeven veel zelfstandigen helemaal geen belasting te betalen", schrijft Vos op haar Facebook-pagina.

"Dat is best lekker, maar niet terecht als je vindt dat iedereen naar draagkracht belasting moet betalen. Ik kan het niet uitleggen als zzp’er dat mijn buurvrouw in loondienst met hetzelfde inkomen wel belasting betaalt en ik niet omdat ik al die kortingen heb", vervolgt Vos. "Ondertussen is er een crisis en moet iedereen wat inleveren. Ja, ook de zzp’er zeg ik als zzp-belangenbehartiger."

Lage inkomens

Volgens Vos stond het voorstel om de arbeidskorting af te bouwen wel degelijk opgenomen in het verkiezingsprogramma van de PvdA.

Het geld dat vrijgemaakt wordt, wil de partij gebruiken voor ondersteuning van de lagere inkomens. "Dus ook zelfstandigen met een laag inkomen", voegt de politica toe. Verder moet de maatregel leiden tot een "eenvoudig belastingsysteem dat ondernemerschap stimuleert".

"Zzp’ers zijn niet zielig en kunnen ook een bijdrage leveren", besluit Vos.