AMSTERDAM – De VVD is de populairste partij onder zelfstandigen zonder personeel, zo blijkt dinsdag uit onderzoek van zzp-platform Myler.

De VVD krijgt de voorkeur van 32,1 procent van de ondervraagden, terwijl de partij in haar verkiezingsprogramma helemaal geen aandacht besteedt aan zzp’ers.

D66 komt als tweede partij uit de bus, met 13,6 procent van de stemmen. Bijna een derde van de eenpitters (31,5 procent) heeft nog geen keuze gemaakt.

Uit het onderzoek komt verder naar voren dat zzp’ers het belangrijk vinden dat de pensioenopbouw beschermd wordt tegen faillissement. Het CDA komt hiermee op de proppen.

Naast de bescherming zouden collectieve pensioenfondsen en WIA toegankelijk moeten zijn voor zelfstandige ondernemers, zo vindt 69,3 procent. Dit maakt onderdeel uit van de verkiezingsprogramma’s van verschillende politieke partijen.

Opdrachtgevers

De zzp’ers zijn het helemaal niet eens met de plannen van de SP om opdrachtgevers verplichte arbeidsongeschiktheid- en pensioenpremies op te leggen.

Ook het idee van GroenLinks om verzekering tegen arbeidsongeschiktheid en ziekte voor zelfstandigen een vereiste te maken, stuit op weerstand.

“De uitslagen van de gegeven politieke stellingen laten zien dat de zelfstandige professional verantwoordelijk wil blijven over zijn eigen zaken en daarin weinig bemoeienis van de overheid wenst”, denkt Myler-directeur Toon van Bodegom.

Myler heeft 1.985 zelfstandigen aan de tand gevoeld.