AMSTERDAM - De PvdA wil dat er een vrijwillig pensioenfonds komt voor zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers). Op die manier kunnen zij profiteren van schaalvoordelen die zij momenteel mislopen als ze individueel een pensioen opbouwen.

Kamerlid Roos Vermeij en kandidaat-Kamerlid Mei Li Vos presenteerden het plan vrijdag.

Ruim een op de tien Nederlanders werkt als zelfstandige, maar slechts de helft van hen bouwt pensioen op. Veel zzp'ers laten dit na omdat het te ingewikkeld of te duur is, ziet Vos. Volgens haar moeten barrières worden weggenomen om het voor deze groep mogelijk te maken om collectief een zogeheten Premie Pensioen Instelling (PPI) op te richten.

Bij zo'n pensioenfonds moet de inleg flexibel zijn. "Zzp'ers weten nu eenmaal niet hoeveel ze per jaar gaan verdienen, en ze willen ook kunnen stoppen met werken wanneer ze willen", aldus Vos.

Zwaar beroep

"Zelfstandigen met een zwaar beroep, zoals bouwvakkers of verpleegkundigen, hebben vaak niet de optie om door te werken na hun 67e", stelt Vermeij. "Voor hen is het extra vervelend als ze niets extra's hebben kunnen opbouwen. Via zo'n pensioenfonds kunnen zij makkelijk en zonder hoge kosten wel voor hun pensioen sparen."

In juni kondigde de VVD al aan met een wetsvoorstel te komen dat het voor zzp'ers mogelijk maakt om in een collectief pensioen te stappen. Vos, die als ze in de Kamer komt de 'ombudsvrouw voor zzp'ers' wil worden', laat weten met belangstelling uit te zien naar dit plan. Volgens haar is het echter belangrijker om regels te schrappen dan er nieuwe regels voor in het leven te roepen.