AMSTERDAM – ZZP’ers in de bouw- en houtsector weten hun tarieven redelijk op peil te houden, zo blijkt uit onderzoek van Zelfstandigen Bouw.

Terwijl 40,6 procent van de zelfstandigen in de bouw zijn uurtarief gehandhaafd heeft, heeft 27,1 procent dit zelfs opgeschroefd. Een derde heeft de afgelopen drie jaar zijn tarief verlaagd, met gemiddeld 5,30 euro.

In andere branches zijn de tarieven juist flink onderuit gegaan, zo bleek deze week uit gegevens van de site Hoofdkraan.nl. In de dienstverlenende sector wordt bijvoorbeeld 42 procent per uur minder verdiend dan twee jaar geleden.

Leden van Zelfstandigen Bouw vragen gemiddeld 34,18 euro per uur, maar krijgen gemiddeld 32,99 euro. Er zijn echter ook uitschieters naar 45 tot 50 euro per uur. Een aantal zzp’ers moet zich met een uurtarief tussen de 22 en 25 euro zien te redden.

Iets meer dan de helft (53 procent) van de zelfstandigen in de bouw werkt uitsluitend of grotendeels voor particulieren. De rest richt zich op zakelijke opdrachtgevers. Ruim een kwart hiervan blijkt wel eens opdrachten voor zijn oude werkgever uit te voeren.