AMSTERDAM - Het gemiddelde uurtarief voor freelancers is de afgelopen twee jaar met 42 procent gedaald, zo bericht de site Hoofdkraan.nl op basis van eigen gegevens.

Het gemiddelde uurtarief kwam het afgelopen jaar (juli 2011 - juli 2012) op 42 euro. Het jaar daarvoor lag het tarief met 49 euro nog 15 procent hoger.

Marketeers en tekstschrijvers hebben volgens de site, die ruim 15.000 offertes vergeleek, de grootste klap gehad; zij vragen vergeleken met vorig jaar 35 procent minder euro's per uur.

Voor websitebouwers, app-bouwers en programmeurs ging het uurtarief 10 procent omlaag vergeleken met vorig jaar. Alleen secretaresses en ‘persoonlijke assistenten’ zijn meer gaan vragen en rekenen nu 40 euro per uur.

Aanbod

Het aanbod van freelancers neemt toe, mede vanwege een groeiende groep werknemers in loondienst die in hun eigen tijd bijklussen, zegt Tymen Selman van Hoofdkraan.nl. "Daar zijn opdrachtgevers uiteraard bij gebaat", zegt Selman.

De beste kansen op een hoog uurtarief hebben momenteel de programmeurs van Facebook-apps, zegt Selman. "Twee jaar geleden verdienden bouwers van smartphone-apps het meest, maar die zitten nu weer op het niveau van website-bouwers."

In het algemeen blijft het de uitdaging voor freelancers om zich te onderscheiden in de markt. "Het is net als honderd jaar geleden een kwestie van het uitbouwen van je reputatie", zegt Selman, "alleen is het nu wat meer online".