AMSTERDAM - Zelfstandige interim managers en professionals zijn te weinig ondernemend om de huidige economische crisis het hoofd te bieden. Driekwart van de zelfstandigen ervaart een inkomensdaling.

De daling wordt grotendeels opgevangen door reserves aan te spreken of het uitgavenpatroon aan te passen, zo blijkt maandag uit de Interim Index 2012, een periodiek onderzoek van Atos Interim Management en Nyenrode Business Universiteit.

Zij blijken te weinig in staat te zijn hun ondernemerskwaliteiten aan te spreken. Zelstandige interim managers en professionals hebben in het verleden kunnen vertrouwen op werk vanuit bureaus waaraan ze verbonden waren en op hun eigen netwerk. Die zekerheden zijn door de crisis grotendeels verdampt.

Acquisitie

“Dat betekent dat zij zich, meer dan ooit, als ondernemers moeten opstellen en alles op alles moeten zetten om aan nieuwe opdrachten te komen”, stelt Piet Hein de Sonnaville, directeur Atos Interim Management.

Hoewel de tijd die de zelfstandigen aan acquisitie besteden is toegenomen naar gemiddeld zeven uur per week, is dat volgens Atos in de huidige zware markt ontoereikend.

“Zware zzp’ers vertrouwen nog te vaak op hun vakmanschap, op hun competenties of ze investeren in aanvullende kennis. Ze zouden meer moeten pionieren, nieuwe wegen moeten inslaan, hun ondernemerschap actief moeten ontplooien om succesvol te blijven”, stelt De Sonnaville.

De zelfstandigen zelf zijn een andere mening toegedaan. Van hen vindt 84 procent dat ze over de juiste instrumenten beschikken voor zelfstandig ondernemerschap. Een derde vindt zelfs hier ‘zeer goed’ in te zijn.

Nevenactiviteiten

Uit het onderzoek blijkt verder dat sommige zelfstandigen er nog betaalde nevenactiviteiten op nahouden in de vorm van een andere opdracht of een andere onderneming. Sommigen hebben zelfs een vaste baan naast hun interim-opdracht.

Voor 63 procent geldt echter dat zij helemaal geen additionele activiteiten hebben. Dat maakt hen extra kwetsbaar in deze marktomstandigheden.