AMSTERDAM – Loodgieters weten hun uurtarief op peil te houden. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld schilders en stukadoors, zo blijkt donderdag uit onderzoek van klussensite Werkspot.nl.

Een loodgieter verdient gemiddeld 38 euro per uur, terwijl een stukadoor in dezelfde regio niet verder komt dan gemiddeld 28 euro per uur.

Volgens Werkspot.nl is dit verschil te verklaren doordat de loodgietersbranche specialistisch is en er daardoor minder instroom van nieuwe loodgieters is. Daarnaast zijn veel van de klussen acuut, zoals een lek in de waterleiding of een probleem met de verwarming in de winter.

Crisis

De instroom van zelfstandige schilders en stukadoors is daarentegen juist groter dan normaal als gevolg van de crisis in de bouwsector. Bovendien stellen veel mensen verhuizingen en schilderonderhoud uit, wat de tarieven onder druk zet.

Uit het onderzoek blijkt verder dat particuliere opdrachtgevers bij een verbouwing het duurst uit zijn in de provincie Zeeland. Hier moet gemiddeld 34,80 euro per uur voor een vakman worden neergeteld. In de goedkoopste provincie, Zuid-Holland, rekent een vakman gemiddeld 30,47 euro per uur.